BINNA BURRA RESIDENCE

PROJECT INFO:

  • Renovation
  • Completed 2019
  • Inside Outside Living
  • Thermal Mass
  • Cooling by Convection
Located in the hinterlands of Byron Bay, the clients wanted an existing older house semi demolished and renovated, adding a substantial new build to the front of the house. The brief was to further connect this well loved family home to its breathtaking setting: a private ridgetop site, north facing with extensive views of  rural valleys and rolling hills, set in an existing stand of mature trees and cooling lawns and subtropical landscaping.

CLIENT BRIEF:

Located in the hinterlands around Byron Bay, the clients wanted a house that weaved into its breathtaking context. We achieve the dynamic experience of inside and outside using a variety of design actions, most notably the generous breezeway that acts as a pivot point for the clients, an axis from which to set off on the various business of the day.

SOLUTION:

The design offers a dramatic entrance: a rhythmic timber portal frame makes a colonnade which features a wide suspended timber lined eave, floating above. The dynamic structural element extends into the house, sometimes hidden sometimes shown. It sets the stage for the experience of old and new, distinctly separate in tone and design language, but not in tension. The new embraces the old, and honours the history and memories of the original building and pool.

OTHER PROJECTS

WATEGOES RESIDENCE
COORABELL RESIDENCE
FERNLEIGH RESIDENCE
BANGALOW RESIDENCE
Zaher Architects COOPERS SHOOT Residence Exterior with Green Roof Byron Bay
COOPERS SHOOT RESIDENCE
SYDNEY PROJECTS
ZaherArchitects-Logo-ZA-white-min

P   :  (02) 66 849 408
M  :  0414 974 088
E   : ​contact@zaherarchitects.com.au

P   :  (02) 66 849 408
M  :  0414 974 088
E   : contact@zaherarchitects.com.au

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.